Tagi

, ,

Szlak kadzidlany to licząca ponad 3 tysiące kilometrów historyczna trasa handlowa, która niegdyś łączyła świat arabski z cywilizacjami basenu Morza Śródziemnego. Szlakiem kadzidła transportowano na grzbietach wielbłądów olibanum, czyli pachnącą żywicę pozyskiwaną z kadzidłowców – niewielkich drzew rosnących na południowych krańcach Półwyspu Arabskiego. W starożytności olibanum stosowane jako kadzidło było cenniejsze niż złoto, a dalekie wyprawy po pachnidło, choć trudne i niebezpieczne, przynosiły kupcom ogromne zyski.

Twórcy filmu dokumentalnego „Szlak kadzidła” (oryg. The Frankincense Trail) postanowili przemierzyć tą jedną z najważniejszych dróg starożytnego świata. Z Omanu, gdzie rosną kadzidłowce handlarze wonności prowadzili swoje karawany na północ wzdłuż Morza Czerwonego. Następnie szlak kadzidła prowadził przez Egipt i docierał do Petry (w dzisiejszej Jordanii), a stamtąd do portów nad Morzem Śródziemnym, głównie do Gazy. Podążając śladami szlaku kadzidlanego zwiedzamy kraje, które rozwinęły się dzięki zyskom ze sprzedaży drogocennego towaru i ochronny trasy handlowej. Poznajemy niezwykłe obrzędy i zwyczaje oraz ludzi, w których życiu kadzidło nadal odgrywa ważną rolę.

Składający się z czterech odcinków dokument (z polskim lektorem) można znaleźć TUTAJ.