Tagi

,

Pachnące przyprawy podkreślają smak potraw i nadają im wyrazisty, apetyczny zapach.
Pierniki dzięki dodatkowi przypraw korzennych są bardzo aromatyczne oraz rozgrzewające. Kiedy się pieką w całym domu cudownie pachnie. Doskonałe na długie, zimowe wieczory do herbaty, kawy czy mleka.

PIERNICZKI KORZENNE

2 szklanki mąki
pół szklanki miodu
1 jajko
100 g cukru
20 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 jajko do smarowania
pestki dyni, orzechy, migdały itp. do przybrania

Wsyp mąkę na stolnicę, zrób dołek i wlej do niego podgrzany miód. Mieszaj chwilę nożem. Dodaj cukier, korzenie, sodę, masło i jajko. Zagniataj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Rozwałkuj je i foremkami wycinaj dowolne kształty. Układaj w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i dekoruj wedle uznania. Piecz 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Trzymaj w szczelnie zamkniętej puszce lub słoju. Gdy skruszeją, są wyborne (świeże po upieczeniu są twarde).